Monovision linser

Synen förändras med åldern och detta beror på att kristallinsen blir stelare och har svårare att anpassa sig till olika avstånd.

Monovision kan vara ett effektivt sätt att korrigera det här problemet om man vill slippa ha olika glasögon att byta mellan. Man använder då en lins för att se bra på nära håll på ena ögat och en lins för att se bra på långt håll på andra ögat. Enkelt uttryckt så väljer sedan hjärnan det ögats bild som är klarast för tillfället.

Avståndsbedömning

Denna teknik leder alltid till att avståndsbedömningen blir något sämre och detta kan i sin tur göra att seendet inte är tillräckligt bra för att köra bil. Därför är det mycket viktigt att kontrollera detta när linserna är invanda. Också närseendet blir något sämre än om man hade använt vanliga läsglasögon.

Det kan ta upp till en månad att vänja sig vid det nya sättet att se och för vissa passar det inte alls. Dock kan det vara bra att veta att om det fungerar bra med monovision linser så går det att göra samma korrigering permanent med laseroperation.

Monovision linser finns som endags- månads- och dygnet runt linser. Skötseln anpassas efter vilken typ av linser man har valt.