Mjuka linser

Mjuka linser är idag den allra vanligaste linstypen i Sverige. De består av mellan 25 och 85 % vätska och är därför väldigt bekväma att bära. Ju högre vätskehalt i plasten, desto mjukare lins.

Det finns också linser som innehåller silikon och släpper igenom så mycket syre till ögonen att de går att använda dygnet-runt.

Linsens livslängd

Alla mjuka linser har en begränsad livslängd och måste hanteras försiktigt för att inte gå sönder. Ibland kan det vara svårt att se på linsen om den fått en spricka eller annan skada men då märker man det på att den känns obekväm mot ögat. Om en lins skaver eller känns annorlunda så bör man alltid plocka ut den och kontrollera den noga, för om den inte är hel så kan den orsaka skada på ögat.

De mjuka linser som återanvänds, såsom månads – och tvåveckorslinser måste rengöras noga enligt de instruktioner som medföljer. Förutom smuts och bakterier måste man tvätta bort protein från ögat då det annars kan göra linserna stela och obekväma i slutet av perioden. Varje linstillverkare rekommenderar en linsvätska som passar just deras linser, och för att vara säker på att linserna får den utlovade hållbarheten så bör man använda rätt vätska. Läs mer om skötsel av linser!

Sätta i linserna

Många upplever att mjuka linser är lättare att sätta i och plocka ut. Efter att händerna rengjorts noga och lufttorkat så placeras linsen på finger toppen, huvudet lutas framåt och samtidigt som linsen läggs på ögat så håller man upp ögonlocken med resterande fingrar. Efteråt så kan det vara bra att blinka till lite så att linsen landar rätt på hornhinnan. Den glider på plats av sig själv. Linsen kan inte hamna bakom ögat, vilket en del oroar sig över.

Däremot så kan den med lite otur hamna snett och komma in bakom ögonlocket. Om det händer så är det viktigt att bara hålla sig lugn, det är inte farligt eller skadligt. För att underlätta kan man droppa lite ögondroppar i ögat och blinka ett par gånger så kommer linsen fram av sig själv. Om man råkar somna med linser som inte är dygnet-runtlinser i ögonen så kan det hända att de fastnar på ögat eftersom de torkar ut. Lösningen på detta är detsamma som om den hamnar snett, bara att droppa lite ögondroppar i ögat så lossnar linsen av sig själv efter ett tag. Man ska aldrig försöka dra loss linsen med kraft då detta kan skada hornhinnan.