Crazylinser

Det finns färgade linser som inte bara förstärker den egna ögonfärgen eller byter färg till en annan som ser naturlig ut.

Dessa kallas crazylinser och används främst för maskerader och liknande. De finns i alla möjliga färger och utformningar och med eller utan styrka.

Kattögon – getögon

Till exempel kan man förändra utseendet på sina ögon så att det ser ut som att man har kattögon, getögon eller någon ögonskada. Man kan även sätta färg på ögonvitan om man så skulle vilja. Det finns till och med linser som gör att iris ser självlysande ut och vissa av linserna går inte ens att se genom.

En stor marknad för den här typen av linser förutom maskerader är naturligtvis filminspelningar. Ögonen kan vara en avgörande faktor för att en gestaltning av en skadad eller sjuk person ska bli trovärdig. Priset kan variera från nån hundralapp per par upp till flera tusen kronor beroende på hur avancerade de är.

Anpassade carzylinser

Även om de här linserna ofta används som en form av plojgrej eller skämtattiralj så är det viktigt att se till att få ett par som är anpassade till just användarens ögon.

Därför bör man gå till en optiker och få ett recept innan man beställer från nätet till exempel. Det gäller också att gå efter rekommenderad användningstid även för de här linserna trots att man kanske bara använder dem då och då.

De blir stelare med tiden och kan komma att skada ögonen om de används när de egentligen borde ha bytts ut.