Linser

I vardagsspråk så används ofta ordet linser istället för kontaktlinser. I praktiken är det samma sak. Vissa kan användas dygnet runt medan andra slängs efter att ha använts en enda dag.

Många köper sina linser på internet, eftersom det ofta blir mycket billigare än att köpa dem från en optiker. Det som är viktigt att tänka på är att se till att göra en ordentlig synundersökning först innan man beställer så att man är helt säker på att man får rätt linser med rätt styrka och passform. Linser som inte går att använda är inte billiga oavsett hur lite de kostade.

Socialstyrelsen rekommenderar att du kontrollerar dina ögon en gång om året hos en legitimerad läkare eller optiker om du använder kontaktlinser. Du har enligt patientjournalslagen (SFS 2008:355) rätt att få ut ditt recept från din optiker och med detta kan du sedan beställa rätt linser via nätet.

Nästan alla kan använda linser istället för glasögon, eftersom i princip alla synfel går att korrigera med linser. Dock bör man vara väldigt försiktig eller kanske avstå från linser om man har mycket torra ögon, svår allergi eller vistas mycket i dammiga miljöer.