Skötsel av kontaktlinser

Hur linserna ska skötas beror naturligtvis på vilken typ av linser det gäller. Det finns sådana som inte kräver någon skötsel alls, till exempel endagslinser och dygnet runt linser.
Andra linser behöver rengöras och desinficeras dagligen när de plockas ut.

Linsvätskor

För detta ändamål finns det särskilda linsvätskor. Tillverkaren av linserna ger instruktioner om hur varje linssort ska hanteras och det är väldigt viktigt att följa dessa instruktioner. Dels för att linsen ska få den utlovade livslängden, men framförallt så att ögat inte utsätts för onödiga risker. Om linsen inte dagligen rengörs från protein som kommer från ögat så stelnar den och blir obekväm i slutet av användningsperioden.

Mikroorganismer

Eftersom mjuka linser suger upp vätska så är det direkt olämpligt att använda sig av vanligt vatten när dessa rengörs. Vattnet kan innehålla mikroorganismer som kan skada ögat. Om man av någon anledning lagt linserna i vatten istället för linsvätska så bör man snarast rengöra dem i linsvätska och därefter låta dem ligga i sådan under minst fyra timmar innan man använder dem igen.

Linser som inte desinficerats ordentligt eller som förvarats i ett etui som inte är välskött kan orsaka infektioner. Ofta räcker det då att ta ut linserna och låta ögonen vila ett tag men för att vara säker på att ingen allvarlig skada uppkommit så bör man uppsöka sin optiker för rådgivning.

Tvätta händerna

Innan linserna förs in i eller plockas ut ur ögat så måste man tvätta händerna noggrant.

Istället för att därefter torka dem på en handduk som kanske i sig inte är helt ren eller som eventuellt luddar av sig så bör man bara skaka av händerna och låta dem lufttorka. Även om vi i Sverige också har en hel del bakterier i vårt kranvatten så är det i vissa länder ännu viktigare att tänka på att inte låta vatten komma i kontakt med linserna. Apoteket har handdesinfektion som är bra att ha med sig för att vara säker på att händerna är helt rena innan man hanterar sina linser.

Make-up och hårspray

Det gäller också att vara försiktig så att inte make-up eller hårspray kommer in i ögat eller i närheten av linsen. Detta görs enklast genom att sätta i linserna innan man sminkar sig och att plocka ut dem innan man tvättar bort sminket. Sminkborttagningsmedel kan missfärga linserna. Spray bör inte användas efter att linserna satts i.

Innan isättning så är det viktigt att kontrollera att linsen är rättvänd. Detta görs genom att man placerar den på fingertoppen och tittar på dess form. Den ska vara skålformad och kanterna ska rundas inåt, annars är den felvänd. Då är det bara att försiktigt vända den rätt igen så att den buktar på rätt håll innan man sätter in den i ögat. En felvänd lins gör inte bara att man ser sämre, den kan också skava och skada ögat.

För att underlätta isättning och uttagande av linserna så kan man använda en gummisug. Detta är ett handtag man sätter på linsen för att få fatt i den lättare. Gummisugen kan användas på både mjuka och stabila linser.