Månadslinser

Månadslinser är den mest ekonomiska varianten av mjuka linser. De sätts in på morgonen och plockas ut på kvällen, rengörs och placeras i ett särskilt etui.

Efter en månads användning så byts linserna ut. Månadslinser är den mest använda linssorten och kan korrigera i stort sett alla synfel.

Hygien

Viktigt att tänka på är att sköta hygienen både vad gäller själva linserna och etuiet de förvaras i. Om de inte rengörs korrekt så leder det lätt till onödiga infektioner som i sin tur kan leda till allvarliga skador på ögat. Varje tillverkare rekommenderar den linsvätska som passar med just deras linser och hur den ska användas. Vill man vara säker på att hållbarheten på linserna ska vara den utlovade så bör man följa dessa riktlinjer.

Livslängd på månadslinser

Det är viktigt att inte använda linserna längre än den månad som de är avsedda för. Oavsett om man använt dem varje dag eller ej!

Detta beror på de beläggningar som blir på dem med tiden. Beläggningarna gör att linserna blir stela, att det blir obekväma och att de skaver. De kan skada hornhinnan eller göra så att insidan av ögonlocken blir knottriga.

För att bli av med dessa problem så måste man låta bli att använda linser i mellan sex månader och ett år.