Historia

Leonardo da Vinci var såvitt känt den förste att diskutera en eventuell synkorrigering med hjälp av en lins direkt på ögat.

Han gjorde dock inga praktiska försök och det tog lång tid från han idé på 1500-talet tills en fungerande kontaktlins blev verklighet.

 

1800-talet

Den tillverkades i slutet av 1800-talet, var i glas och täckte hela ögat. Dess utformning gjorde att den var svår att anpassa ordentligt och den var oerhört obekväm att bära.

Femtio år senare kom den första plastlinsen och den var tillverkad i plexiglas och hade precis som föregångaren i glas det problemet att tårvätska inte kunde komma in under linsen till ögat. Därför kunde den bara bäras ett par timmar i taget.

1950

1950 introducerades den första lins som bara täckte den del av hornhinnan som släpper igenom ljus. Denna kunde bäras en hel dag eftersom den tillät tårar att cirkulera mellan ögat och linsen.

1970-talet

På sjuttiotalet kom den första mjuka linsen och fortfarande idag utvecklas kontaktlinserna hela tiden.

Det senaste tillskottet på marknaden är dygnet runt linserna och vi kan med all säkerhet räkna med att det kommer ännu fler och ännu bättre produkter framöver.