Endagslinser

Så som namnet antyder så används den här linstypen en dag och sedan kastas den bort.

Den största fördelen med endagslinserna brukar anses vara den höga komforten, man har ju alltid nya linser utan beläggningar på.
Andra fördelar är att de inte kräver någon skötsel och att allergirisken är minimal då ingen linsvätska används.

Dessa linser passar framförallt den som inte vill använda linser varje dag, utan då och då hellre använder glasögon, vid sportande eller liknande. De kan korrigera många synfel men inte alla. Endagslinser är alltid av den mjuka varianten och förpackas en och en. De är något tunnare än andra mjuka linser och kan därför vara lite svårare att lära sig att sätta in och ta ut. När man vant sig är de dock lika lätta att använda som nån annan sort.

Smidigt med endagslinser

Endagslinser är ett smidigt alternativ när man är på resande fot, då man inte behöver hålla koll på och rengöra sina linser när man plockat ut dem. En nackdel är att de tar stor plats i packningen om man ska ut på en längre resa. Det är också viktigt att tänka på att oavsett vilken typ av linser man har så är det inget lämpligt alternativ om man inte kan vara säker på att man sköta sin handhygien på ett tillfredsställande sätt på den plats man kommer att befinn sig. Visserligen så slänger man en endagslins när den är använd men man måste fortfarande kunna tvätta händerna inför att de ska sättas in.

Barn och linser

Det är en vanlig uppfattning att barn inte bör använda linser. Egentligen finns det inte särskilt skäl för att det skulle vara så dock. Kontaktlinser får utpassas till alla över åtta år. Väljer man linser till sitt barn eller tonåring så är just endagslinser ett bra alternativ eftersom ingen skötsel behövs. Det är inte heller hela världen om en lins skulle falla ut och försvinna under lek eller sportande.