Kontaktlinser

En kontaktlins är en tunn skålformad lins som läggs direkt på hornhinnan i ögat för att ljuset ska brytas annorlunda mot näthinnan.

De första kontaktlinserna tillverkades i glas, därefter har utvecklingen gått via hårdplast till dagens vätskehaltiga plast som är en blandning av silikon och silikonhydrogel. Fördelen med de nyaste linserna är att de släpper igenom syre till ögat.

Olika kontaktlinser

Kontaktlinser finns i en uppsjö olika varianter. Många personer med synfel är inte intresserade av att bära glasögon, åtminstone inte alltid. Då kan kontaktlinser vara ett bra alternativ.

De allra flesta synfel går att korrigera med hjälp av kontaktlinser. Vilken sort man bör välja beror mycket på vilka vanor man har. Om man kanske bara vill använda linser ibland eller om man föredrar linser som sitter på ögat dygnet runt och bara byts en gång i månaden.

Skötsel av linser

Valet kan också påverkas av hur mycket skötsel man är beredd att lägga på sina kontaktlinser. Endagslinser slängs direkt när de använts medan månadslinser ska rengöras varje dag. Det är viktigt att tvätta bort protein som kommer från ögat, eftersom linserna annars stelnar och blir obekväma i slutet av månaden. Ibland kan ögonen kännas irriterade när man använder linser, då är det viktigt att ta ut linserna och om besvären fortsätter gå till en optiker och undersöka vad de beror på.

Kosmetiska kontaktlinser

Det finns också kosmetiska kontaktlinser som inte korrigerar synen men som å andra sidan ger en annan ögonfärg. Dessa finns i alla möjliga varianter, både sådana som ger ett naturligt resultat och sådana som lämpar sig bäst för maskerader och liknande.

Den stora fördelen med att använda kontaktlinser istället för glasögon är att de inte är i vägen. Det blir lättare att utöva sporter och man kan använda skyddsglasögon när det behövs utan att förlora sin synkorrigering. En annan fördel är att de inte immar igen när man går ut och in mellan kalla och varma miljöer och att de inte blir prickiga när det regnar så som ett par glasögon blir.