Putsduk och rengöringsvätska

För att inte tvingas putsa glasögonen med en tröja eller vad annars ligger närmast till hands så är det smart att se till att ha putsduk och rengöringsvätska där det brukar behövas.

Det finns smarta set som man kan ha liggande i exempelvis träningsväskan eller handväskan. Till flera av dem tillhör dessutom en liten skruvmejsel att använda när en skruv har lossnat. Annars är det lätt hänt att man låter skruven vara tills den ramlar av helt istället för att gå till sin optiker för att få hjälp med att spänna den.

Dessa skruvmejslar kan vara utformade som en nyckelring eller med en likadan klämma som pennor kan ha så att den kan fästas i skjortfickan.

Varmt vatten

Man bör alltid skölja av sina glasögon i varmt vatten innan man putsar dem, detta för att få bort eventuellt damm och andra partiklar som kan ha samlats på glaset. Att putsa ett par torra osköljda glasögon resulterar lätt i att de blir repiga. Rengöringsvätska är bra att använda för att ta bort fett och annan smuts som sitter på glaset och som kan vara svårt att få bort med bara vatten.

En del rengöringsvätskor upprätthåller och återställer också skydd mot immbildning. De kan också ha en antistatisk verkan vilket gör att de håller damm borta från glaset. Rengöringsvätskor finns i flera olika varianter och förpackningsstorlekar, både mindre reseförpackningar och stora ekonomiflaskor.

Putsduken ska vara av ett mycket mjukt tyg som inte luddar. Viktigt är också naturligtvis att den är ren. Om man använder papper för att torka av glasögonen så bör man välja det mjukaste som man kan tillgå, allt för att minska risken för repor och skador.