Terminalglasögon

Många som arbetar vid en datorskärm upplever att de får problem med trötthet, huvudvärk och spänningar i nacke och rygg. Detta beror oftast inte bara på ens arbetsställning eller hur väl avpassad skrivbordsstol man har.

Ögonen och synen påverkar den här typen av besvär minst lika mycket och den som upplever dem bör undersöka om det är så att hon eller han behöver ett par terminalglasögon. Särskilt den som i vanliga fall använder progressiva eller liknande glasögon kan uppleva problem när de arbetar vid en datorskärm då de ofta behöver höja hakan för att se bra på skärmen. I längden kan detta lätt leda till onödig smärta och trötthet.

Terminalglasögon används som ett komplement till vanliga glasögon och är anpassade just för arbete vid exempelvis en dator, därför kallas de ibland också bildskärmsglasögon. Det finns även progressiva terminalglasögon som kan ha ett extra synkorrigeringsfält för arbetsställningar där blicken riktas uppåt.

Arbetsgivaren betalar

Varje anställd som arbetar minst en timme om dagen vid en bildskärm har rätt att på arbetsgivarens bekostnad få en synundersökning och om så behövs ett par terminalglasögon att använda på jobbet. Bågarna får lov att kosta max 1 % av ett basbelopp, men om arbetstagaren så önskar så får han lägga till pengar själv och välja en dyrare båge. Dessa glasögon ses av skatteverket som en skattefri förmån.