Solglasögon

Solglasögon är i grunden tänkta att skydda ögonen från starkt solsken. De har dock blivit lika mycket en accessoar som ett synhjälpmedel. I princip alla stora designers har också solglasögon i sina kollektioner och dessa får ofta stå modell för de billigare varianter som klädkedjor lanserar.

Det man framförallt bör tänka på när man skaffar ett par solglasögon är att de har ett tillräckligt solskydd för var de ska användas. Naturligtvis behöver de också sitta bekvämt och säkert. Solglasögonen bör vara skapade så att de dels har glas med tillräckligt bra inbyggt skydd, men också så att glaset så att säga sluter tätt runt ögat så att inte solljus och reflexer kan ta sig in från sidorna.

UV skydd

Solglasögon bör ha ett inbyggt UV – skydd. Utan detta så finns det faktiskt risk för att ögonen skadas mer av att använda dem än av att låta bli. Det beror på att pupillen vidgas när man bär ett par mörka glasögon och släpper därmed in ännu mer ljus än annars. Solglasögon med UV – skydd markeras med beteckningen CE. Denna står för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’) och innebär att glasögonen uppfyller grundläggande krav på hälsa och säkerhet.

Det är dock viktigt att särskilja denna beteckning från den snarlika som står för China Export, som bara betyder att glasögonen är tillverkade i Kina.

För att tydliggöra vilket skydd ett par solglasögon så är de uppdelade i fem olika filterkategorier.
Filterkategori 0: Ger endast ett obetydligt skydd
Filterkategori 1: Lämpar sig att bära vid svagt solljus
Filterkategori 2: Ger ett ganska bra skydd
Filterkategori 3: Passar vid starkt solljus
Filterkategori 4: Passar för mycket starkt solljus

För normal användning brukar man säga att filterkategori 3 är alldeles tillräcklig. Det är till och med så att filterkategori 4 inte anses vara lämplig att använda i till exempel trafik då de släpper in för lite ljus för att vara säkra i det sammanhanget. Dessa passar bäst för mer extrem användning såsom på havet eller i snötäckt miljö.

Polariserande glas

Solglasögon med polariserande glas är mycket bra på att eliminera reflexer från exempelvis vatten , vägar och snö. Enkelt kan man förklara det som att de filtrerar bort ljus som når ögat vinkelrätt. Det är detta ljus vi brukar beteckna som bländning. Alla har vi nog upplevt hur svårt det kan vara att se något alls när solen står lågt.

Polariserande solglasögon gör att kontrasterna ökar och därmed möjligheten att se ordentligt också. Detta innebär dock att det kan vara mycket svårt att läsa displayen på exempelvis en telefon eller GPS. För dem som behöver kunna läsa dessa samtidigt som de skyddas mot starkt solljus finns också solglasögon med något lägre polariseringsgrad. Detta försämrar inte sol- och reflexskyddet och tar bort risken för att glasögonen ska göra skärmen så mörk att den inte går att läsa av.