Shutter shades

Shutter shades är en glasögontyp som först introducerades av en fransk designer vid namn Alain Mikli på 1980 – talet. Då kallades de för ”venetian blinders” och blev populära efter att ha setts i ett antal olika musikvideos.

Glasögonen är i plast och saknar lins. Istället har de plastspjälor där linserna sitter i ett par vanliga solglasögon. De är vanligtvis i starka färger eller smyckade med till exempel diamanter. Det finns också modeller där ”spjälorna” bara täcker en del av linsen. ”Shutter” betyder persienn på svenska, och dess utseende påminner också om persienner. De flesta ger inte någon form av UV – skydd och släpper också in mer ljus till ögonen än vad andra solglasögon gör.

Shutter Shades

Shutter shades ska alltså i grunden snarare ses som en accessoar än solskydd för ögonen. Det finns dock också modeller som innefattar solskyddande linser.

Kanye West

2007 gjorde dessa glasögon comeback efter att hiphopartisten Kanye West använt en specialdesignad variant av dem i sin musikvideo Stronger. I samma veva varumärkesskyddades den nya formen och namnet ”shutter shades”. Idag är det en del av popkulturen och sågs till exempel på många fans i samband med fotbolls – VM 2010, då med deras eget lands flagga på ”spjälorna”. Även många andra kändisar och hiphopartister har setts bära den här typen av glasögon de senaste åren, vilket naturligtvis har hjälpt till att göra dem omåttligt populära.

Här i Sverige är det vanligare att man ser dem bland barn och tonåringar än på vuxna.