3D glasögon

3D är en förkortning av ”tre dimensioner” vilket innebär höjd, bredd och djup. Alltså så som vi människor ser världen i vanliga fall. Att vi kan uppfatta den tredje dimensionen, djupet, beror på att vi har två ögon och att de har ett avstånd emellan sig. Detta gör att hjärnan får två olika bilder ifrån lite olika vinklar och därmed kan avgöra djup och avstånd.

Även vid en vanlig filmvisning i 2D uppfattar vi djup. Vi ser till exempel att ett tåg som närmar sig gör just det och tror inte att det plötsligt blir större. Med 3D – teknik kan känslan av djup förstärkas ordentligt och man kan skapa en bild som inte bara har djup inne i skärmen utan också verkar komma ut ur skärmen. För detta krävs än så länge att man använder ett par 3D – glasögon i kombination med rätt filmvisningsteknik.

Det finns olika varianter av 3D – glasögon; anaglyfiska, polariserande och aktiva slutarglasögon s.k. active shutter glasögon.

3D effekter

För att lyckas skapa en bra 3D – effekt i en film tar man efter hur våra ögon fungerar. Man filmar helt enkelt allting med två bredvidliggande kameror så att man får samma händelse ur två olika vinklar. Därefter så lägger man precis som hjärnan gör, ihop bilderna och skapar på det viset en tredimensionell effekt. Dagens filmvisningsteknik kan visserligen göra om vanlig 2D – film till 3D men det blir inte samma sak. Detta sätt att filma blir därför vanligare och vanligare och särskilt efter succéfilmen Avatar så har efterfrågan ökat lavinartat.

För att hjärnan ska kunna tolka informationen på rätt sätt krävs det alltså ett par glasögon som filtrerar ljuset. De första 3D – glasögonen var de anaglyfiska och de har vanligtvis ett öga med rött glas och ett med blått eller grönt. Ofta är bågarna i papper och glasen i plastfilm. Dessa har idag i stort sett ersatts av de polariserande glasögonen. Dessa är bekvämare och ger mycket bättre effekt. Utvecklingen går ständigt framåt och det senaste är de strömkrävande aktiva slutarglasögonen som är de som idag ger absolut bäst 3D – visning.