Glasögon

Glasögon finns idag i en enorm mängd olika utföranden, de används förutom till att korrigera synfel också som smycken och accessoarer.

Tidigare har ofta glasögon förknippats med något pinsamt, något att skämmas för. De senaste åren har dock inställningen förändrats radikalt och idag har många stora designers skapat egna glasögonkollektioner. Därmed har glasögon gjorts till en modevara och det blir allt vanligare att använda glasögon för att förhöja sitt utseende trots att man inte har något synfel. Då använder man helt enkelt vanligt fönsterglas i bågarna istället för slipade glas.

Välja rätt glasögon

Det är viktigt att välja rätt sorts glasögon, inte bara utifrån vilket synfel man har utan också utifrån vilken miljö de ska användas i. Till exempel kan sägas att plastglas inte så lätt går i bitar om man skulle tappa dem i golvet men å andra sidan så repas de ofta lättare än vanligt glas. Det blir också skillnader i tjocklek och vikt beroende på vilken typ av glas man väljer.

Glasögonbågar

Själva bågen kan vara tillverkad i ett flertal olika material. Det som avgör vilket material som lämpar sig bäst är vad glasögonen måste tåla när de används. Givetvis handlar det också om en smaksak, vad man tycker är snyggast helt enkelt. En del försöker få fatt i ett par glasögon som syns så lite som möjligt för att de tror att de inte passar i glasögon. Bättre vore det kanske då att lägga tid och kraft på att hitta ett par som är så bra som möjligt.

Glasögon kan inte döljas och därför bör användaren välja ett par som hon verkligen trivs med.

Det finns knep för att hitta en passande båge som framhäver ens finaste drag. Främst utgår man från ansiktsform och färg på hår, hud och ögon. Det sägs ofta till exempel att personer med oval ansiktsform kan ha i princip vilka bågar som helst medan personer med rundare ansikte bör satsa på glasögon med lite bredare och mer rektangulära bågar. Det viktigaste är att man skapar harmoni och symmetri i ansiktet med hjälp av glasögonen och detta görs enkelt uttryckt genom att välja en båge som står i kontrast till ansiktsformen.

För att underlätta valet erbjuder en del optiker sina kunder att få låna hem bågar så att man kan prova hemma i lugn och ro och kanske få hjälp av nära och kära att bestämma sig.